V dňoch 21. a 22. novembra 2019 sa uskutočnil v hoteli Grand v Jasnej už 24. ročník úspešného Seminára Ivana Poliačka s medzinárodnou účasťou. Jeho organizátori, medzi ktorými bola aj Slovenská cestná spoločnosť ZSVTS, zvolili nanajvýš aktuálnu  tému: Tlmenie účinkov klimatických zmien na pozemné komunikácie. 20 odborných prednášok, z ktorých je väčšina uverejnená vo vydanom zborníku zo seminára spolu s posterami, sledovalo viac ako 80 účastníkov. Záznamy hydrometeorologických ústavov jednoznačne potvrdzujú zmenu klímy našej planéty. Rastie teplota, čo následne vyvoláva nepriaznivé zmeny, ktoré sa musíme usilovať tlmiť a obmedzovať v cestnej infraštruktúre, ale aj živote spoločnosti.

V našich podmienkach je potrebné zohľadniť rastúce priemerné, ale najmä maximálne letné teploty, výskyt prívalových dažďov, veterných smrští v dopravnom plánovaní. Teda upraviť modelovanie,  pravidlá a normy  pre projektovanie a technologické predpisy. Pôjde zrejme o úlohu dlhodobú s vysokými finančnými nárokmi na výskum, vývoj a napokon realizáciu nových odolnejších materiálov a konštrukcií používaných pri stavbe ciest a mostov.

Niektorí autori prednášok sa už klimatickou zmenou zaoberajú a navrhujú aj adaptačné opatrenia, ktoré ju dokážu aspoň čiastočne tlmiť. Seminár inicioval odbornú diskusiu a výmenu informácií na tému, ktorá sa týka celej spoločnosti, nielen jej cestnej siete. Preto sa domnievame, že   by iniciatívu v tejto oblasti mali prevziať kompetentné štátne orgány na čele s Ministerstvom životného prostredia, ktoré vo svojej pôsobnosti môžu zabezpečiť potrebné legislatívne zmeny aj nevyhnutné finančné prostriedky.  Niekoľko fotografií z priebehu seminára je priložených.